Mitropolit Dabrobosanki, gospodin Hrizostom, posjetio Novo Goražde

12.02.2018.

U nedjelju, 11. februara 2018. godine Njegovo Visokopreosveštenstvo gospodin Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, služio je svetu liturgiju u hramu Sv. Georgija u opštini Novo Goražde. Sa Visokopreosvećenim mitropolitom sasluživali su sveštenici iz Novog Goražda, Višegrada, Sokoca i Rudog.

U sklopu hrama Sv. Georgija u periodu između 1519 i 1523. godine radila je Goraždanska štamparija koja je zadužbina hercega Stefana Vukčića Kosače, štampajući tri vrste knjiga i to: Služabnik, (Liturgija), 1519. Psaltir s Posledovanjem, 1521. i Molitvenik, 1523. godine. Goraždanska štamparija je bila prva ćirilična štamparija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini (druga na Balkanu – poslije Makarijeve na Cetinju ili Obodu u Crnoj Gori). Graditeljska cjelina hrama Sv. Georgija je spomenik kulture pod najvišim stepenom zaštite države.

Visokopreosvećeni gospodin mitropolit, u svojoj besjedi okupljenim vjernicima istakao je značaj i važnost hrama Sv. Georgija za kulturnu istoriju i identitet srpskog naroda, takođe je istakao, da će jedan od njegovih prioriteta biti obilježavanje jubileja 500 godina Goraždanske štamparije u 2019. godini, kao i nastavak arheoloških istraživanja u porti crkve.

U narednom periodu biće upriličena posjeta mitropolita Hrizostoma opštini Novo Goražde, gdje će se razgovarati o Programu obilježavanja jubileja Goraždanske štamparije i izgradnji crkvenih konaka sa muzejskom postavkom.