In memoriam Славко Топаловић

28.01.2022.

 

Након кратке болести у Клиничко болничком центру у Фочи у 81. години, преминуо је професор Славко Топаловић.

Славко Топаловић рођен је 26. августа 1941. године у Горажду. Основну школу и Гимназију завршио је у Горажду. Студије књижевности завршава на Филозофском факултету Универзитета у Београду, одсјек књижевност, стекавши звање професора књижевности. По завршетку студија, враћа се у Горажде гдје ради као професор српскохрватског језика у Гимназији. У предратном Горажду обавља низ руководећих позиција, директор Гимназије, директор Радничког дома културе, као и функције у Самоуправној интересној заједници у области културе, као најистакнутија личност у области културе Горажда. Такође, обављао је функцију предсједника Извршног одбора општине Горажде.

 

Током Одбрамбено-отаџбинског рата био је члан повјереништва за Српску општину Горажде, а завршетком рата обављао је и функцију предсједника општине Српско Горажде.
Имао је истакнуту и значајну улогу у стварању општине Српско Горажде, данас Ново Горажде. Током своје ране младости био је спортиста игравши у Рукометном клубу Раднички из Горажда. Иза себе, оставио је двоје дјеце, ћерку Валентину и сина Владимира.

Професор Славко Топаловић биће сахрањен у Новом Горажду у гробљу поред цркве Светог Георгија.