Delegacija Saveza opština i gradova posjetila opštinu Novo Goražde

21.05.2019.

 

Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo a ujedno predsjednik Saveza opština i gradova, i Aco Pantić, sekretar Saveza opština i gradova, danas se sastali sa načelnicom opštine Novo Goražde, i sa njenim rukovodiocima raspravljani o položaju naše lokalne zajednice.

U ovoj godini biće predložena izmjena Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske radi poboljšanja strukture prihoda budžeta lokalnih zajednica od direktnih i indirektnih poreza, a stav saveza će biti povećanje budžetskih prihoda lokanih zajednica, posebno sa akcentom na budžete izrazito nerazvijenih opština, grupi kojoj pripada i opština Novo Goražde.

Raspravljano je i o mjerama poboljšanja demografske slike opštine, kroz moguće projekte stambenog zbrinjavanja mladih bračnih parova i rešenje stambenog pitanja po već primljenim zahtjevima. Na sastanku je takođe govoreno o stanju privrede i poljoprivrede u opštini, i o mogućim mjerama poboljšanja uslova privrednika i registrovanih gazdinstava kroz projekte vezane za ove oblasti.

Posebno smo ponosni na sve kapitalne investicije koje se sprovode u opštini, kao što su izgradnja fiskulturne sale škole Vuk Karadžić (220.000KM), renoviranja škole (210.000KM) kao i izgadnja Kulturno-omladinskog centra (800.000KM) koji uskoro počinje i za čije sprovođenje se nadamo pomoći kako Saveza, tako i Vlade Republike Srpske, sa obzirom na veliki jubilej (500 godina Goraždanske štamparije) koji ove godine obilježavamo, izjavila je načelnica Opštine Mila Petković.