Dani Srpske u Srbiji – Mila Petković sa saradnicima posjetila Kraljevo

27.09.2021.

U sklopu manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, koja se realizuje u 11 gradova i opština Srbije od 22. do 29. septembra, grad Kraljevo u petak posjetila je delegacija Opštine Novo Goražde, predvođena načelnicom Milom Petković, kao i predstavnici Predstavništva Republike Srpske.

– Uvijek nam je veliko zadovoljstvo kada dočekujemo goste iz Republike Srpske. Mi smo prije dvije godine posjetili Novo Goražde, povodom 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije, a danas smo razgovarali o mogućnostima za uspostavljanje kulturne i sportske saradnje i o tome kako privrednici iz Novog Goražda i Kraljeva mogu da uspostave saradnju, rekao je ovom prilikom dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Terzić je istakao da smo jedan narod i da je veoma važno da saradnja između Srbije i Srpske bude intenzivna, svakodnevna, a da opštine i gradovi treba da uspostavljaju što čvršću saradnju sa gradovima iz Republike Srpske.

Gradonačelnik Terzić je takođe istakao dobru saradnju dvije vlade, a istakao je i da je grad Kraljevo spreman na saradnju na bilo koju inicijativu sa Novim Goraždem ili bilo kojom drugom opštinom ili gradom iz Republike Srpske.

Zvonko Tufegdžić, predsjednik Regionalne privredne komore, uputio je poziv da se privrednici iz Novog Goražda obrate Gradu ili Komori kako bi im oni obezbijedili eventualne partnere, za početak za organizovanje sastanaka, a poslije i za svu pomoć ukoliko dođe do neke direktne saradnje.

-Drago nam je što smo u posjeti našem bratskom gradu Kraljevu, sa kojim njegujemo dugogodišnje prijateljske odnose. Cilj manifestacije jeste da gradovi i opštine iz Republike Srpske, koji imaju potpisane sporazume ili bratske odnose sa gradovima i opštinama iz Srbije, održe sastanke i predstave turističke, privredne i kulturne potencijale sa kojima raspolažu, kazala je Mila Petković, načelnica opštine Novo Goražde.

Po njenim riječima, Kraljevčanima su na štandu u centru grada u petak prezentovani turistički potencijali Republike Srpske, Novog Goražda, kao i Goraždanske štamparije koja je radila u periodu od 1519. do 1523. godine, i bila prva štamparija na prostoru Bosne, a druga na prostoru Zapadnog Balkana.

– To je nešto čime se mi ponosimo, kako mi, tako i cijeli srpski narod, jer je ta štamparija u to vrijeme čuvala hrišćansku vjeru i čuvala naš srpski identitet. Mi smo mala opština, ali se nadam da ćemo sa Kraljevom uspostaviti i privrednu saradnju, naglasila je Mila Petković.

U razgovoru o saradnji u oblasti privrede i kulture, članovi delegacije opštine Novo Goražde su predstavili slobodne privredne kapacitete u vlasništvu opštine Novo Goražde koji se stavljaju na raspolaganje potencijalnim investitorima, kao i privredne subjekte sa područja opštine, potom izgradnju kulturno-omladinskog centra za koji je inicijalna sredstva obezbjedila Vlada Republike Srbije, na inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića, te Goraždansku štampariju (1519-1523) kao osnov srpskog identiteta u tom kraju (https://gorazdanskastamparija.rs.ba/) i planove za izgradnju Muzeja štamparstva.

Izvori vijesti:

https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3774229/dani-srpske-u-srbiji-kraljevo

https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1039178/jacanje-bratske-saradnje-kraljevu-manifestacija-dani-srpske-srbiji-foto

https://www.glassrpske.com/cir/drustvo/vijesti/srpska-i-novo-gorazde-promovisani-u-kraljevu/378422