Дани Српске у Србији – Мила Петковић са сарадницима посјетила Краљево

27.09.2021.

У склопу манифестације „Дани Српске у Србији“, која се реализује у 11 градова и општина Србије од 22. до 29. септембра, град Краљево у петак посјетила је делегација Општине Ново Горажде, предвођена начелницом Милом Петковић, као и представници Представништва Републике Српске.

– Увијек нам је велико задовољство када дочекујемо госте из Републике Српске. Ми смо прије двије године посјетили Ново Горажде, поводом 500 година од оснивања Горажданске штампарије, а данас смо разговарали о могућностима за успостављање културне и спортске сарадње и о томе како привредници из Новог Горажда и Краљева могу да успоставе сарадњу, рекао је овом приликом др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Терзић је истакао да смо један народ и да је веома важно да сарадња између Србије и Српске буде интензивна, свакодневна, а да општине и градови треба да успостављају што чвршћу сарадњу са градовима из Републике Српске.

Градоначелник Терзић је такође истакао добру сарадњу двије владе, а истакао је и да је град Краљево спреман на сарадњу на било коју иницијативу са Новим Гораждем или било којом другом општином или градом из Републике Српске.

Звонко Туфегџић, предсједник Регионалне привредне коморе, упутио је позив да се привредници из Новог Горажда обрате Граду или Комори како би им они обезбиједили евентуалне партнере, за почетак за организовање састанака, а послије и за сву помоћ уколико дође до неке директне сарадње.

-Драго нам је што смо у посјети нашем братском граду Краљеву, са којим његујемо дугогодишње пријатељске односе. Циљ манифестације јесте да градови и општине из Републике Српске, који имају потписане споразуме или братске односе са градовима и општинама из Србије, одрже састанке и представе туристичке, привредне и културне потенцијале са којима располажу, казала је Мила Петковић, начелница општине Ново Горажде.

По њеним ријечима, Краљевчанима су на штанду у центру града у петак презентовани туристички потенцијали Републике Српске, Новог Горажда, као и Горажданске штампарије која је радила у периоду од 1519. до 1523. године, и била прва штампарија на простору Босне, а друга на простору Западног Балкана.

– То је нешто чиме се ми поносимо, како ми, тако и цијели српски народ, јер је та штампарија у то вријеме чувала хришћанску вјеру и чувала наш српски идентитет. Ми смо мала општина, али се надам да ћемо са Краљевом успоставити и привредну сарадњу, нагласила је Мила Петковић.

У разговору о сарадњи у области привреде и културе, чланови делегације општине Ново Горажде су представили слободне привредне капацитете у власништву општине Ново Горажде који се стављају на располагање потенцијалним инвеститорима, као и привредне субјекте са подручја општине, потом изградњу културно-омладинског центра за који је иницијална средства обезбједила Влада Републике Србије, на иницијативу предсједника Александра Вучића, те Горажданску штампарију (1519-1523) као основ српског идентитета у том крају (https://gorazdanskastamparija.rs.ba/) и планове за изградњу Музеја штампарства.

Извори вијести:

https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3774229/dani-srpske-u-srbiji-kraljevo

https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1039178/jacanje-bratske-saradnje-kraljevu-manifestacija-dani-srpske-srbiji-foto

https://www.glassrpske.com/cir/drustvo/vijesti/srpska-i-novo-gorazde-promovisani-u-kraljevu/378422