AKADEMSKO VEČE U NOVOM GORAŽDU

10.07.2019.

 

Obilježavanje pet vijekova Goraždanske štamparije u Novom Goraždu počelo je prije nekoliko mjeseci različitim sadržajima koji predstavljaju značaj ovog jubileja. Tim povodom, u organizaciji Narodne biblioteke „Božidar Goraždanin“ i Opštine Novo Goražde održano je akademsko veče u porti hrama Sv. Đorđa u Donjoj Sopotnici.

O značaju pisane riječi, govorili su nam književnici Vladimir Kecmanović i Milan Ružić.

„Iako današnje vrijeme nije blistavo i ne ostavlja prostor za optimizam, ovakav jubilej i ova štamparija daje nadu da će srpski narod istrajati i da će kulturom i duhom biti spreman za novi procvat, približan onom u doba Nemanjića“ rekao je Kecmanović.

On ističe činjenicu da je srpski narod najstariji na ovim prostorima i da su 90 odsto današnjih stanovnika BiH potomci ljudi koji su ovdje napravili štampariju, a koji su bili Srbi.

Milan Ružić kaže da je Goraždanska štamparija, u tami opšteg ropstva pod Turcima, sijala kao svetionik, te da je ona polumilenijumski dokaz da smo jedan od posljednjih bedema pravoslavlja.

Akademskoj večeri prisustvovao je i profesor Emir Kusturica. On je rekao da od štamparije do danas imamo ispunjenu svaku tačku koju jedna mala zemlja ima, a to su veliki književnici i umjetnici koji su obilježili to vrijeme.

„Najveća potvrda validnosti te kulture je činjenica da su svi ugovori za vrijeme turske okupacije, odnosno Dubrovačke republike u Dubrovniku bili potpisivani i pisani ćirilicom. To jeste bilo jedno pismo i kad se pogleda politička vaga u BiH, uvijek je prva na udaru bila ćirilica“ ističe Kusturica.

Načelnik Opštine Novo Goražde Mila Petković pozdravila je posjetioce akademske večeri, te istakla da ni veliki gradovi, koji su mnogo moćniji i razvijeniji od ovog mjesta, ne mogu da se pohvale ovakvim jubilejom, kao što je utemeljenje štamparstva na Balkanskom poluostrvu.

Akademiji su prisustvovali predstavnici društvenog, političkog i kulturnog života, kao i Etno grupa „Iva“ iz Banjaluke.