АКАДЕМСКО ВЕЧЕ У НОВОМ ГОРАЖДУ

10.07.2019.

 

Обиљежавање пет вијекова Горажданске штампарије у Новом Горажду почело је прије неколико мјесеци различитим садржајима који представљају значај овог јубилеја. Тим поводом, у организацији Народне библиотеке „Божидар Горажданин“ и Општине Ново Горажде одржано је академско вече у порти храма Св. Ђорђа у Доњој Сопотници.

О значају писане ријечи, говорили су нам књижевници Владимир Кецмановић и Милан Ружић.

„Иако данашње вријеме није блиставо и не оставља простор за оптимизам, овакав јубилеј и ова штампарија даје наду да ће српски народ истрајати и да ће културом и духом бити спреман за нови процват, приближан оном у доба Немањића“ рекао је Кецмановић.

Он истиче чињеницу да је српски народ најстарији на овим просторима и да су 90 одсто данашњих становника БиХ потомци људи који су овдје направили штампарију, а који су били Срби.

Милан Ружић каже да је Горажданска штампарија, у тами општег ропства под Турцима, сијала као светионик, те да је она полумиленијумски доказ да смо један од посљедњих бедема православља.

Академској вечери присуствовао је и професор Емир Кустурица. Он је рекао да од штампарије до данас имамо испуњену сваку тачку коју једна мала земља има, а то су велики књижевници и умјетници који су обиљежили то вријеме.

„Највећа потврда валидности те културе је чињеница да су сви уговори за вријеме турске окупације, односно Дубровачке републике у Дубровнику били потписивани и писани ћирилицом. То јесте било једно писмо и кад се погледа политичка вага у БиХ, увијек је прва на удару била ћирилица“ истиче Кустурица.

Начелник Општине Ново Горажде Мила Петковић поздравила је посјетиоце академске вечери, те истакла да ни велики градови, који су много моћнији и развијенији од овог мјеста, не могу да се похвале оваквим јубилејом, као што је утемељење штампарства на Балканском полуострву.

Академији су присуствовали представници друштвеног, политичког и културног живота, као и Етно група „Ива“ из Бањалуке.